Jak maluji na hedvábí

Publikováno: 4.4.2019

Jak maluji na hedvábí

Materiál

Hedvábí je možné koupit už v hotových velikostech (se začištěnými okraji), nebo v metráži. Nejčastěji používaný druh hedvábí je Pongé. Ale malovat se dá i na další druhy jako je Chiffon, Habotai, Crepe georgette, Crepe de Chine, Crepe satin a Bourette.

Hedvábí nakupuji v Optysu nebo na silktrade.cz.

Barvy je dobré volit podle druhu následné fixace. Pro začátečníky jsou vhodné tzv.zažehlovací barvy, které se jednoduše fixují žehličkou. Barva se pak do hedvábí jakoby zapeče a tím se trošku změní struktura vlákna. nevýhodou je pak lehčí "tuhost" materiálu a mat barev. Dále máme barvy tzv.napařovací, které se pak musí fixovat minimálně 3 hodiny v páře.Toto fixační zařízení je velmi drahé. Mě ho vyrobil můj muž v práci, dle mých nákresů. Dlouho jsem hledala různá videa na YouTube. Umělci si své postupy velmi chrání, ale i tak se mi podařilo pár postupů najít a ráda se s vámi o postup fixace párou podělím (viz. foto níže). Díky této fixaci si hedvábí zachová všechny své přednosti jako je lesk, jemnost a krásná splývavost.

Používám barvy Silk Colors, Javana a Avantgarde.

Pro malování je nutná i tzv. gutta, což je hustá barva prodávaná už přímo v tubě s hrotem, nebo je možné i koupit ve větším balení a barvu si pak plnit do lahviček s kovovým hrotem. Gutta je důležitá pro malování, protože díky ní můžete ohrničit různé tvary a tekutá barva se vám nebude dál rozpíjet. Gutta však musí hedvábím dostatečně prostoupit, aby se pak barva nerozpíjela jakoby pod guttou.
Dále je dobré si koupit tzv. Fantom fix a Efekt. sůl.

Potřebovat budete i dřevěný rám, do kterého hedvábí napnete. Já používám nastavitelný rám a kovové háčky zavěšené na gumičkách. Vzhledem ke složitosti tvarů, které maluji, potřebuji mít hedvábí velmi vypnuté.

Techniky

Technik malování na hedvábí je mnoho a každý si může vymyslet i svou vlastní. Nejčastěji se maluje tak, že si daný motiv předkreslíte na hedvábí fantom fixem a poté vše obtáhnete guttou. Po zaschnutí gutty (cca 2 hodiny), můžete jednotlivé plochy vybarvovat vodovými barvami a štětcem. Doporučuji si kolem lemu hedvábí nakreslit guttou okraj, protože začištěný okraj hedvábí saje více barvy.

Dále můžete zkoušet barvy do sebe různě zapíjet, vymývat vodou, atd. Brava, která kápne na hedvábí se rozpije široko do stran, Můžete nechat okraje zaschnout, což může být zajímavým efektem, nebo přidávat další a další odstíny a barvy se do sebe prolnou. Použít můžete i efekt. sůl., která barvu trošku vytáhne. Dle mého názoru je někdy lepší méně než více.

Po zaschnutí můžete hedvábí sundat z rámu a zafixovat podle druhu použitých barev a dílo je hotovo.

Postup parní fixace v parním válci, který mi dle mého návrhu vyrobil v práci manžel.

~~~~~~

Nahoru
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Další informace